The Essential Schools in de VS

Prijs €20

TheEssentialSchool

.

In het boek ‘The Essential Schools in de VS – Scholen die je leren wie je bent!’ beschrijft Rikie van Blijswijk scholen die hun onderwijs organiseren rond de ontwikkeling van het kind. Vanuit Common Principles verbinden leidinggevenden, docenten, kinderen en ouders zich aan een onderwijsgemeenschap. De scholen die op deze manier werken vormen met elkaar The Coalition of Essential Schools. Het boek neemt de lezer mee op ontdekkingsreis door deze scholen.

In deze scholen staat geen vooraf vastgesteld curriculum centraal. Ieder jaar wordt gezamenlijk het programma vastgesteld voor het nieuwe schooljaar. Toetsen zijn niet het einddoel. Ieder toetsmoment vraagt om reflectie en het opstellen van nieuwe leervragen en bijbehorende leerdoelen. Zodat leerlingen bij alles wat ze leren ervaren wie zij zijn en waar hun capaciteiten liggen. Essential Questions (gezamenlijke leervragen) vormen de ruggengraat van het onderwijsprogramma. Vanuit persoonlijke aanleg, kwaliteiten en leerdoelen ontdekken de leerlingen ‘How do you use your mind well?’. De school verwacht een goede werkhouding van leerlingen ( ‘student as worker’) en de leerkrachten zijn immer ondersteunend aan het werk- en leerproces van hun leerlingen (‘teacher as coach’).

De lespraktijk van docenten bestaat naast het organiseren en vormgeven van het onderwijscurriculum vooral uit het stellen van vragen aan leerlingen. Van jongs af aan worden kinderen uitgedaagd hun hersens te gebruiken, de eerste van de Common Principles. In ieder klaslokaal hangen de Habits of Mind ( soort leerstratgieën) aan de muur. Zo wordt kinderen geleerd een onderzoekende houding aan te nemen: ‘Hoe weet ik wat ik weet?’ of ‘Waarom is dit zo belangrijk?’ of ‘Hoe ziet deze situatie eruit vanuit het perspectief van de ander?’. Leren wie je bent, ontdekt een leerling door vanuit het eigen leerdoel aan de slag te gaan met de daartoe uitdagende thema’s . Net zolang totdat de leerling dat beheerst. Iedere leerling laat trots zijn/haar eigen prestaties zien aan het einde van iedere periode.

De auteur beschrijft een drietal Essential Schools die vanuit hun eigen Common Principles een onderwijsgemeenschap vormgeven: Mission Hill School, The F. W. Parker Charter Essential School en The Boston Arts Academy. Ieder school heeft een eigen karakter en inspireert op een eigen manier. Het is bijzonder om te lezen met hoeveel liefde, vakmanschap en passie gewerkt wordt op deze scholen. Een zeer inspirerend boek met heldere voorbeelden en mooie beschrijvingen van praktijksituaties. Zie ook de recensie op wij-leren.nl